Arhiva vijestiArhiva svih novosti i aktualnosti

 

Riječki morčić - zaštita pomoraca i simbol karnevala
Objavljeno: 02. 02. 2018.

 

Svima znan kao 'Mori' ili 'Riječki morčić', prikazuje glavu crne osobe s bijelim turbanom koja iza sebe ima niz legendi, pomorskih priča i tajni. Prvotno se pojavio u Veneciji, gdje je bio puno raskošnijeg izgleda i zlatno-dijamantne izvedbe, a skrivao se iza naziva 'Moretto'. Legenda kaže da je emajlirana glava morčića nastala po uzoru na islamske ratnike Maure, a kasnije je bila identificirana s likom Turčina. Na hrvatskom primorskom području, Kvarneru i ponajviše Rijeci, počele su ga nositi žene, a predstavljao im je amajliju koja ih je čuvala od zla i štitila njih i njihove obitelji od strahova i okrutnosti ratnika s istoka. Kasnije se ideja morčića kao detalja koji štiti od zla svidjela i pomorcima dalekih putovanja te ribarima, koji su ga odlučili nositi samo na jednom uhu.

Današnji morčić nešto je drukčiji od izvornog, a moguće ga je pronaći na raznim detaljima nakita - naušnicama, ogrlicama, narukvicama, prstenima ili broševima. U ARGENTUM srebrnarnicama pronađite morčića - suvenir na koji smo iznimno ponosni i izvorni hrvatski proizvod koji simpatičnu simboliku Rijeke i Riječkog karnevala odašilje u cijeli svijet. Riječki srećonoša, omiljen je u svim društvenim slojevima, a Vama je dostupan u srebrnoj kolekciji koju možete potražiti u srebrnarnicama diljem zemlje!

Argentum - Riječki morčić - zaštita pomoraca i simbol karnevala Argentum - Riječki morčić - zaštita pomoraca i simbol karnevala Argentum - Riječki morčić - zaštita pomoraca i simbol karnevala

U srebrnarnicama Argentum u periodu od 27.12.2017. do 24.02.2018. u poslovnicama imamo sniženje prema sljedećim uvjetima: 

-50% na kolekciju srebra, čelika i remena za satove,
-40% na novu kolekciju srebra,
-30% na kolekciju satova,
-25% na kolekciju zlata i briljanata.

Sniženje je važeće u svim Argentum poslovnicama izuzev poslovnice u Šibeniku.

Rasprodaja do isteka zaliha:
-50% na dio asortimana satova,
-40% na dio asortimana na briljantima u poslovnici u Puli,
-70% na dio asortimana srebrnog nakita.

Pogodnosti se ostvaruju na blagajni i vrijede bez obzira na način plaćanja te se međusobno ne zbrajaju (pogodnosti ne vrijede za nakit po narudžbi, “Best buy” kolekciju, poklon bonove i medicinske naušnice). 

Gdje nas možeš naći

Vaš Argentum

 
 
Pregledano: 7004 puta