Arhiva vijestiArhiva svih novosti i aktualnosti

 

[Blog] Prodaja i otkup zlata: što sve morate znati prije nego prodate zlato
Objavljeno: 19. 02. 2016.

 

Nakon dugog premišljanja odlučili ste prodati stari zlatni nakit i zlatnike koje posjedujete?

Kada ste se odlučili na taj korak bilo bi dobro da se prije prodaje informirate i uistinu profitirate od prodaje obiteljskog zlata.

U našem vodiču saznajte što sve morate znati prije nego prodate zlato i tako postignete najbolju moguću cijenu na tržištu.
Stari zlatni nakit

 

1. Informirajte se o trenutnoj cijeni zlata na tržištu

Kako smo već u uvodu naglasili, prije prodaje zlata morate biti dobro informirani. Jedna od ključnih stvari s kojom morate biti upoznati je trenutna trenutna cijena zlata koju nude ponuđači, odnosno otkupljivači, a koji usklađuju cijene sa cijenama zlata na svjetskoj burzi.

Cijena zlata varira i mijenja se upravo kao i cijena dionica ili tečaj eura ili dolara. Zato je dobro znati koja je cijena zlata na svjetskim burzama i prema tome odabrati ponuđača koji nudi najbolju otkupnu cijenu.

Pri tome imajte u vidu da se cijene zlata mijenjaju iz dana u dan i zato je potrebno svakodnevno pratiti stanje cijene zlata na svjetskoj burzi jer će sukladno tome i otkupitelji promijeniti cijene

Zatražite i pogledajte cjenik kod otkupitelja jer prema Zakonskoj obvezi treba biti istaknut na vidljivom mjestu.

2. Uvjerite se u težinu zlata

Još jedna važna stvar kod prodaje zlata je biti siguran u težinu zlata koje prodajete. Ukoliko se na vašem predmetu od zlata nalazi dragi ili poludragi kamen ili neki drugi materijal treba ga izuzeti od težine samog predmeta. U praksi prilikom prodaje to se radi na način da se ukloni i potom mjeri težina predmeta.

Kako bi bili sigurni da vas otkupitelj zlata ne pokušava prevariti, kod vaganja zlata zatražite da i vi vidite brojku na vagi. Iako vam se nekoliko grama u svakodnevnom životu možda čini zanemarivo, tih nekoliko grama kod prodaje zlata može značiti dosta novaca. 

Kao dodatnu mjeru predostrožnosti možete zatražiti i da vidite ima li vaga dvogodišnji ovjerni žig u obliku naljepnice koji daje Hrvatski zavod za mjeriteljstvo (vidi sliku).

Istaknuta brojka “12” na naljepnici označava do kada vaga vrijedi, a naljepnica sa slike označava vagu koja je ovjerena do 2014. godine. Vaga s važećim dvogodišnjim ovjernim žigom mora na naljepnici imati istaknutu brojku “14”, “15” ili „16“, što bi značilo da vrijedi do kraja 2016., odnosno 2017. ili 2018. godine.

Ako nema, uzmite zlato i otiđite negdje drugdje.

Vaga sa žigom
Izgled ovjernog žiga. Brojka 12 označava da je vaga ovjerena i vrijedi do kraja 2014. godine

3. Informirajte se o čistoći zlata

Sada znate kako morate pratiti cijene zlata na svjetskim burzama, a upoznali smo vas i s cakama oko vaganja zlata, no postoji još jedna izuzetno važna stvar koja utječe ne cijenu zlata - a to je čistoća zlata

Čistoćom predmeta od zlata ili srebra smatra se udjel plemenite kovine u masi predmeta i taj se omjer iskazuje se u tisućitim dijelovima (x/1000) mase plemenite kovine u ukupnoj masi predmeta od zlata ili srebra. To su zapravo one sitne oznake na nakitu 916, 950 itd. 

Zlatnici su obično najveće čistoće i na njima ćete pronaći oznaku 999, što znači da u zlatniku 999 od 1000 dijelova čini zlato. U zlatnoj ogrlici s oznakom 840, tek 840 od 1000 dijelova čini zlato i time je i njena otkupna cijena niža. 

O tome koliko je “čisto” vaše zlato ovisit će i njegova otkupna cijena. 

4. Sami izračunajte koliko vaše zlato vrijedi

Kada ste odredili težinu zlata, čistoću zlata i upoznali se s cijenom zlata na tržištu vrijeme je da sami pokušate odrediti kolika je otkupna cijena vašeg zlata, odnosno koliko vaše zlato vrijedi

Mi u Argentumu garantiramo vam najpovoljniju cijenu u regiji. Naša cijena je jednaka bez obzira na količinu donešenog zlata i zato ako planirate prodati svoje zlato posjetite nas u nekoj od 48 poslovnica koje imamo diljem cijele Hrvatske.

Ako vaš nakit nema jasno vidljivu oznaku čistoće, naši djelatnici mogu pomoću seta kiselina, odnosno tekućina za provjeru odrediti koje je čistoće vaše zlato ili srebro

Osim toga, u Argentumu možete vaš stari nakit zamijeniti za novi artikl iz naše kolekcije, a tako vam možemo dati i najpovoljniju ponudu.

Stojimo vam na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice oko prodaje i otkupa zlata. Obratite nam se s povjerenjem.

Vaš Argentum.

Naše poslovnice

 

 

 
 
Pregledano: 9522 puta