PONUDAIzaberite nešto za sebe ili druge

 

Otkup zlata i srebra
u svim našim poslovnicama

 

U čak 50 poslovnica diljem Hrvatske s natpisom ARGENTUM, svoje zlato i srebro možete prodati po najpovoljnijoj cijeni u regiji.

Otkupljuju se sve vrste zlata i srebra: lom zlato i srebro, zlatni te srebrni nakit (stari ili novi), zubno zlato, zlatnici i dukati, srebrnjaci, zlatni i srebrni satovi, uglavnom svi predmeti načinjeni od zlata osim pozlaćenih kao i svi predmeti od srebra osim pribora za jelo.

Tvrtka Argentum na hrvatskom tržištu etablirana je već četiri godine, a u svojim poslovnica zapošljava na stotine educiranih djelatnika koji postupak procjene zlata i isplatu gotovine na licu mjesta izvršavaju u samo nekoliko minuta. Zlatni i srebrni predmeti testiraju se putem posebne tekućine koja ne oštećuje predmet, a nakon što se utvrdi njegova vrijednost isplata gotovine slijedi odmah.

Zbog porasta cijene zlata i srebra na svjetskom tržištu danas sve više ljudi prodaje svoj nakit i pritom znatno zarađuje jer on vrijedi puno više nego kada su ga kupili!

AKCIJA: U Argentumu zamijenite stari nakit za novi artikl iz naše kolekcije!

 
POSLOVNICE

Općenito o zlatu

Zlato, plemenita kovina žute boje na latinskom poznata kao Aurum, u svijetu se upotrebljava već tisućama godina, a zbog svojih izvanrednih svojstava često je mijenjala ljudske živote i tok povijesti. Zlato se gotovo redovito nalazi u čistoći od 20 do 23 karata u zrncima ili listićima unutar stijena i pijeska. Pripada grupi mekih kovina, a obzirom da se topi tek na 1063°C, da ga ne rastvara niti jedna kiselina niti oksidira na zraku od davnina je simbol blagostanja u mnogim narodima.

Predmeti od zlata

Obzirom da je zlato mekano može se vrlo lako obrađivati i oblikovati – čak se može rastezati u tanke, gotovo prozirne listiće koji propuštaju plavu i zelenu svjetlost. Debljina tako iskovanog listića zlata može iznositi samo 0,001 mm što je milijunti dio centimetra. Tako se od jednog grama, opisuje u knjizi naslova "Zlato – od nastanka do upotrebe" autor Marinko Oluić, može izvući žica dugačka 2400 metra, čiji je promjer 5000-ti dio centimetra, dok se jednim kilogramom zlatne folije može prekriti površina od 530 četvornih metara. Ipak, čisto zlato se zbog svoje male tvrdoće rijetko upotrebljava pa se u predmete od zlata – kako bi imali dovoljnu tvrdoću – dodaju drugi metali poput srebra i bakra. Čistoća ili finoća zlata mjeri se u karatima, a karat označava udio zlata u leguri te definira čistoću zlata. Na primjer, zlato označeno s 24 karata sadrži sto posto zlata (24 kt Au: 999/1000). Osim karata zlato se označava i u promilima pa tako čisto tj. 24-karatno zlato ima tisuću promila.

Testiranje zlata kod otkupa

Postupak određivanja kvalitete od koje je pojedini zlatni predmet izrađen traje vrlo kratko, a radi se pomoću seta kiselina za provjeru 8, 14, 18 i 21,6 karatnog zlata. Osoba koja provjerava kvalitetu predmeta na keramičkoj ili staklenoj pločici "zagrebati" će predmetom i ostavit trag te po tom tragu nanijeti određenu kiselinu. Primjerice, ako se provjerava kvaliteta navodno 14 karatnog zlata na trag se nanosi kiselina za 14 karatno zlato, a pritom se trag ne smije izbrisati već može samo malo promijeniti boju. U slučaju da trag nestaje riječ je o manje kvalitetnom zlatnom predmetu te se testira s manjom kiselinom. U setu se nalazi i kiselina za testiranje srebra, a tada ostaje crveni trag. U slučaju većih predmeta nije dovoljno testirati trag već je dio predmeta potrebno zagrebati i na to mjesto plasirati kiselinu. Ako se kiselina počne pjeniti i mijenjati boju pokušava se s drugom kiselinom za manje karatno zlato, a ukoliko se i najmanja kiselina pjeni i zeleni onda predmet nije od zlata.

POSLOVNICE

Općenito o srebru

Srebro, plemenita kovina bijele boje na latinskom poznatija kao "Argentum" u svijetu se upotrebljava od davnina. Zbog svoje mekoće i lake kovnosti najčešće se koristi u izradi nakita, ali ne treba zanemariti niti izvanredno svojstvo provođenja topline i elektriciteta u čemo je znatno bolje od bakra. Srebro se u prirodi nalazi u svom elementarnom stanju, a za razliku od zlata ono na zraku oksidira zbog čega na svojoj površini nakon nekog vremena dobiva tanki crni sloj. Zajedno sa zlatom, srebro je u trgovini kroz stoljeća upotrebljavano kao oznaka za vrijednost, a zlatnici i srebrnjaci s povijesnim motivima i danas su vrijedno sredstvo ulaganja.

Predmeti od srebra

Obzirom na njegovu mekoću srebro se može lako oblikovati i izvlačiti u tanke žice ili folije. Makar je bijele boje ponekada se može zamijeniti žutim zlatom dok vrlo tanki slojevi srebra ponekada izgledaju kao da su plave boje. Osim za izradu nakita i ukrasnih predmeta, srebro se kroz povijest često upotrebljavalo za kovanje novca i pravljenje posuđa. No, kako je u svom originalnom stanju previše mekano, danas se miješa s drugim metalima poput, primjerice, bakra što mu omogućuje široku primjenu u medicini, fotografiji, tekstilnoj industriji, proizvodnji ogledala i sl. Čistoća ili finoća srebra određuje se na sličan način kao i kod zlata: postoji čisto srebro koje se označava sa "999" ili legura s udjelom srebra. Na tržištu nakita najčešće se pojavljuje srebro s oznakom "925" tj. srebro čistoće od 92,5 posto.

Testiranje srebra kod otkupa

Postupak određivanja kvalitete od koje je pojedini srebrni predmet izrađen traje vrlo kratko, a radi se pomoću posebne tekućine. Osoba koja provjerava kvalitetu predmeta na keramičkoj ili staklenoj pločici "zagrebati" će predmetom i ostavit trag te po tom tragu nanijeti tekućinu za provjeru. Ako je zaista riječ o srebrnom predmetu nakon nanošenja testne tekućine mora ostati crveni trag. U slučaju većih predmeta nije dovoljno testirati trag već je dio predmeta potrebno zagrebati i na to mjesto plasirati testnu tekućinu. Ako se tekućina počne pjeniti i mijenjati boju vjerojanto je riječ o predmetu koji nije od srebra, što je posebno čest slučaj kod starinskih pribora za jelo poput vrčeva, žlica, vilica, čaša, tanjura i sl. Prilikom otkupa ili zamjene srebra za zlato nije bitno da li je predmet oštećen jer se isti dalje ne prodaje kao nakit - jedino je važno odrediti njegovu finoću kako bi se po aktualnom cjeniku utvrdila njegova otkupna vrijednost.

POSLOVNICE